fbpx
Image default
СТАТИИ

15 Стъпки за самостоятелно организиране на пътувания

Планирането на дълго пътуване може да бъде трудна задача. Най-трудният от всички въпроси е от къде да започнеш.

Каква е първата стъпка? Каква е втората стъпка? Каква е третата стъпка? Ако се чувстваш претоварен от това как да подходиш към самостоятелната организация на ново пътуване, особено ако ти е за първи път – успокой се, не си единственият човек на света!

Това е нашето кратко ръководство за планиране на самостоятелно пътуване за начинаещи пътешественици. Това са нашите 15 стъпки за това как да подходите към организацията на предстоящо пътешествие.

Стъпка 1. Обмислете кога имате време за пътуване

Тази стъпка при планирането е важна за хора с регламентиран работен ден и ограничени свободни дни в годината. Ако  не си зависещ от ограничени седмици за отпуск в годината, то тази стъпка не е важна за теб.

След като решиш кога искаш или можеш да излезеш в отпуска, например през Март за 2 седмици, започни да разучаваш кои са местата подходящи за посещение през този месец.

Стъпка 2. Реши къде искаш да отидеш

Логично, нали? Реши КЪДЕ искаш да отидете, КОГА, и за КОЛКО време. Това е най-важната стъпка при планирането на самостоятелни пътувания, от която зависят всички останали стъпки.

Стъпка 3. „Трябва ли ми виза?“

АКо отговорът е „да“, започни да се информираш за условията и времето за издаване на виза.

Стъпка 4. Определяне на максималния бюджет

Направи кратко проучване онлайн за това колко струват определени неща на мястото, до което искаш да пътуваш.

Малък трик: Всеизвестно е, че цената на Big Mag е индекс за покупателна способност на населението в дадена държава. Един друг по-лесен индекс за ориентиране към нивото на цените в една държава, е цената на бира от супермаркет и в нормален ресторант. Тази цена лесно се сравнява с цените в България и служи за лесно ориентиране към стандарта на живот в определена държава, спрямо този на страната, в която живееш.

След като си проучил средните цени за транспорт, нощувки, хранителни стоки и т.н., реши какъв вид пътуване можеш да си позволиш – 5 звезден хотел в Банкок или по-скоро пътуване със стил-backpacker.

Стъпка 5. Започни да пестиш

Тази стъпка е необходима в случай, че трябва да спестиш някой и друг лев за следващото си пътуване. Това е друга тема за разговор, за която ще си говорим някой друг път.

Накратко: Анализирай разходите си. Отдели важните разходи (наем, ток, парно, … ) от тези, които са по-скоро излишни (наистина ли не можеш да живееш без Coffee-to-Go за 2 лв. всяка сутрин? Най-вероятно не). Откажи се от излишните разходи. Толкова е лесно!

Създай си план за пестене. Много хора си правят електронна таблица за всички приходи и разходи, с които можеш са следиш бюджета си. Определи дневния си бюджет според сумата, която искаш да спестиш.

Стъпка 6.  Намиране на изгоден и удобен самолетен билет

Много хора не си правят труда да сравняват цените на самолетните билети онлайн. Голяма грешка! Цената на самолетния билет до мечтаната дестинация е (най-вероятно) най-големият разход, който ще имаш при следващото си пътуване.

Не забравяйте да резервирате рано, за да си сигурен, че ще получиш желания полет. Това са нашите най-любими сайтове за търсене и сравняване на самолетни билети:

За най-добрите цени, резервирай полета си за около два месеца предварително.

Стъпка 7. Хотел, хостел, апартамент, къща за гости, палатка …

Ако имаш зададен график, най-вероятно ще спестиш доста пари ако резервираш предварително онлайн. Ако пътуваш дългосрочно, резервирай място за отсядане само за първите няколко дни от пътуването.

Следните сайтове за резервация предлагат най-добрите цени . Това са нашите най-любими сайтове за търсене и сравняване на цени на хотели, хостели, апартаменти и т.н.:

 

Стъпка 8. Планирай основните дейности и какво искаш да посетиш и видиш

Тази стъпка помага за планирането на времето прекарано на едно място, както и при планирането на резервации (хотел, музей, изложба, мероприятия …).

Стъпка 9. Продайте излишните си неща

Тази стъпка е важна ако пътувате дългосрочно (шест месеца или повече). Освободи се  от нещата, от които нямаш нужда! Това ще помогне и на бюджета за пътуване.

Стъпка 10. Автоматизирай битовите сметки

Освободи се от излишната поща и тонове хартия, която получаваш всеки ден! Настрой онлайн плащането за повтарящите се сметки, за да бъдеш сигурен, че няма да пропуснеш плащане докато си в чужбина.

Стъпка 11.  Уведоми твоята банка, че ще пътуваш

Без значение колко дълго ще си на път, е добра идея да информираш твоята банка, че ще си в чужбина. Повечето карти за плащане имат активиран GEO Control, който прави тегленето на пари и плащане с карта в някои страни невъзможно. Ако искате да плащате с карта или да теглите пари по време на път, GEO Control трябва да бъде изключен.

Стъпка 12.  Разбери дали имаш нужда от ваксина

Ние не сме доктори и специалисти не тема ваксиниране. Нашият съвет е да поговориш с лекар-специалист и да не се доверяваш на всички мнения и съвети от непознати хора в интернет.

Стъпка 13. Опаковане на багажа

Опаковане на багажа зависи изцяло от вида и времето за пътуване, както и от избраната дестинация.  Най-важното правило е да вземеш много по-малко от колкото можеш да носиш 😉

Стъпка 14.  Туристическа застраховка

Туристическата застраховка е много важно нещо, особено ако ще пътувате на дълги разстояния за дълго време. Човек никога не знае какво може да се случи по време на път. От застраховка не се пести!

Стъпка 15 – Насладете се на пътуването си

Това е най-важната стъпка – забавлявай се!

Related posts

Топ 30 любими филми за пътуване за всички времена

My Travels

55 Вдъхновяващи цитати за пътуването

My Travels

Остави коментар

Този сайт използва бизквитки Аз обичам бизквитки Научи повече

Close